Budapest - Solt

99km

Deze rit was niet gepland. Normaal zou ik van Budapest naar Baja rijden, een lange rit van 170km, maar door de hitte heb ik deze in twee stukken gedaan. Een wijze beslissing bleek later. Het was weer tegen de 40 graden en uit Budapest geraken met de fiets nam ook al een tijdje in beslag. Eens terug op de Eurovelo 6 niet veel beterschap. Niks dan kot en bult, zand, gras en kiezel. Ik heb zo dikwijls gecheckt of ik eigenlijk nog wel juist zat, maar dat bleek effectief de route te zijn die ik moest volgen. En had ik al gezegd dat het tering tyfus heet was? De Hollanders in Budapest hadden ongetwijfeld hun stempel gedrukt op mijn taalgebruik en ik heb er nog een paar keer mee moeten lachen onderweg. Als ik aankom in het dorpje Solt heb ik al meer dan 10L vloeistoffen gedronken die dag en zelfs nog geen bier. Ik pak een kamerke met airco want die zijn hier goedkoper dan een camping zonder elektriciteit in Oostenrijk en als welkomstdrankje krijg ik… jawel bier. Nu ja, het was Heineken maar de intentie was er. Ik kan via het vrouwke van de kamerverhuur nog een pizza bestellen en doe er ineens ook maar twee blikjes bier bij, alle rest van drankjes en sapjes was ik beu voor die dag. Volgens dezelfde vrouw was die één van de grootste wijngebieden van Hongarije, maar in de twee dagen dat ik er fietste heb ik geen druif gezien, enkel zonnebloemen en uitgedroogde maïs, want dat planten ze hier met de vierkante kilometer.

Solt - Baja

87km

Heet, heter, heetst. En dat laatste is vandaag. Thailand is er niks tegen. In elk dorpje dat ik passeer koop ik telkens 3 flesjes drinken (cola, limo, yoghurt,…)  en vul ik mijn drinkbussen. Dat herhaal ik ongeveer 10 keer en zo verzet ik nog meer dan de dag hiervoor. Het is opnieuw gravel, zand en kiezels ploegen. Ik begin mijn vertrouwen in de makers van de Eurovelo routes te verliezen. Eens in bakplaat Baja stop ik bij de eerste taverne die ik tegenkom om iets te doen aan mijn honger en dorst. Blijkt een Mexicaanse keet te zijn en dat is nog super lekker ook. Ik check in bij een soort jeugdherberg maar kan nooit goed thuisbrengen wat voor vreemd gebouw het eigenlijk is. Wel vlakbij het water en daar zijn veel mensen aan het zwemmen, ook al is het water verdacht dicht bij de stad. Ondanks dat ik deze vorm van rioolzwemmen niet volledig vertrouw waag ik me toch aan een plonske maar zorg ik ervoor dat ik er zeker niet van drink. Zoveel dorst had ik nu ook weer niet.