Dimitrovgrad - Sofia

67km

De grens is zoals je elke typische grens. Veel auto’s en trage ambtenaren. Oei oei, als dat al druk leek, wacht dan maar tot je de Bulgaarse kant gezien hebt. Kilometers auto’s en vrachtwagens staan aan te schuiven, waaronder ook een aantal Belgen en Oostenrijkers. Eric en ik maken er een spel van om goeiedag te zeggen tegen landgenoten. Misschien het enige leuke wat die mensen vandaag nog gaan meemaken, want die gaan daar nog uren staan. We hebben tijd om veel te zwaaien en worden aangemoedigd door veel wachtende automobilisten want het gaat weer omhoog en dus traag. In het eerste grensdorp nog steeds verschrikkelijke drukte en overvloed aan verkeer. Gelukkig had ik een alternatieve route gevonden vlak naast de highway. Alhoewel. In het begin ging dat goed, ook al lagen de kasseien tien centimeter uit elkaar, maar na verloop van tijd werden de wegen padjes en de padjes velden. Als we dan al eens bij bewoning uitkwamen werden we dikwijls onvriendelijk ontvangen door een roedel grote blaffende honden. De enkele mensen die er wonen keken ons met open mond aan want die hadden zeker in hun hele leven nog nooit iemand uit dat veld zien komen fietsen. Na twee uur kloten besluiten we om het er toch op te wagen en over de snelweg te fietsen en eigenlijk viel dat nog heel goed mee. In no time zitten we in het centrum van Sofia waar Eric een hostel neemt en ik een kamerke omdat ik nog wat werk te doen had en in een hostel gaat dat heel slecht weet ik uit ervaring. ’s Avonds spreek ik wel af aan het hostel want wie is er ook? Mijn buddy Rudy uit Wales die ik in Belgrado ontmoet had en nu ook toevallig hier was. Er vormt zich opnieuw een crazy klikske klaar om Sofia te gaan verkennen. Ditmaal bestaande uit Engeland, Croatië, Macedonië, U.S.A., Canada, Bulgarije, Wales en dus België. Super veel is er niet te beleven dus hangen we maar net zoals iedereen wat rond in het park op een bankje met wat blikjes uit de nachtwinkel. Er is nog wel een feestje waar onze Macedonische snorreman helemaal uit zijn dak gaat, maar al bij al een rustige avond.

Volgende dag is weer een rustdag dus ik wandel wat rond in de stad langs de toeristische hotspots. Ga wat winkelen voor spullen die ik nodig heb, bezoek een fietswinkel, ga Thais eten,… ’s Avonds is het nog Liverpool vs Chelsea dat ik wel ga kijken in een Engelse pub met de Liverpool fanclub van Sofia en ik drink slechts 1 pintje, mijn buikje doet wat tegen…

Sofia - Samokov

66km

Nog eens een regendagje en opnieuw geen ontkomen aan. Uit de stad geraken is tergend traag zoals altijd en als het dan ook nog eens regent duurt het eens zo lang. Ik schuil waar ik kan, maar het is te wisselvallig en ik besluit om er gewoon door te rijden. Ditmaal in de bergen ook geen geluk, ik vlucht nog steeds van schuilplek naar schuilplek en kan me zo toch nog redelijk droog houden. Na regen komt zonneschijn en in mijn geval ook een bbq. Ik zou normaal stoppen in de omgeving van Iskar Lake, maar omdat het hier precies maar een dooie boel is en ik geen speedboot bijheb besluit ik door te rijden naar skigebied Samokov. Daar is een goed hotel waar ik even wil bekomen want ik voel me al heel de dag niet honderd procent. Samokov blijkt een bekend skioord te zijn en je ziet de skipistes vanuit het hotel op de bergen. Weliswaar zonder sneeuw, maar het is hier wel koud. Ik had constant het gevoel dat ik in Oostenrijk was. Per ongeluk bestel ik als avondeten een gigantische portie vlees en patatten die ik tegen beter weten in bijna helemaal opeet. Slecht idee, want dat was het startschot om de rest van de avond in de nabijheid van de wc te vertoeven. Wat ik vermoedde werd bevestigd, ik had ergens buikgriep opgedaan. Dit hotel was heel comfortabel, belachelijk goedkoop en ik had hier alles wat ik kon wensen dus besluit om hier een extra dag te blijven en uit te zieken. Ik ga me rustig oplappen en een paar andere ongemakken behandelen alvorens verder te rijden. Een wijze beslissing zal later blijken. De extra dag vul ik door een grote achterstand blogberichten te schrijven, een bezoek aan de apotheek, nog meer bloggen, nog een bezoek aan de apotheek en de Lidl en een film. Hopelijk de volgende dag beterschap.