Bangkok - Kathmandu

Omdat we even moeten wachten om te landen, krijgen we tijdens een paar rondjes over de stad al een mooi beeld van wat ons te wachten staat.

Kathmandu Street View

In een nieuw land is het altijd even de aap uit de boom kijken en afwachten hoe ze u deze keer in’t zak proberen te zetten. Lijkt op het eerste zicht goed mee te vallen, al is er volgens onze taxi chauffeur NIKS te zien in Kathmandu! 🙂 Later zal blijken dat dat toch nog goed meeviel. Hij zet ons af bij (al-dan-niet-expres) het verkeerde Horizon hotel, maar we besluiten er toch te blijven. Aha! Hier zijn de eerste opdringerige mannen! Na het onvermijdelijke vragenvuur van “where you from” tot “what time you like breakfast” en het bijbehorende verkoopspraatje doen we nog even of we alles van zijn zelfverzonnen Engels verstaan en houden het dan voor bekeken. Nog snel een stapje zetten in de stad voor het donker wordt en daar is de volgende scam-poging al. Volgens de Lonely Planet lopen hier kinderen rond die vragen van waar je bent en dan de hoofdstad van je land zeggen… en vervolgens van alle andere landen van de wereld. Voor een kleine vergoeding natuurlijk. “Where you from mister?” Belgium, zeg ik. “Capital of Belgiuuuuuuuum…. China!?” Haha, sorry manneke, nog werk aan de winkel. Eenmaal we ons een weg hadden gebaand door de straatkinderen, wannabee-gidsen, waarzeggers en hash verkopers zijn het hier allemaal heel heel erg vriendelijke mensen. Zelfs onze eerste kennismaking met het lokale eten was een topper. Naarmate het later werd, daalde de temperatuur waardoor we terug in ons hotel aankwamen met een paar extra broeken en jassen voor de trektocht van de volgende dagen. Maar eerst nog een dagje sightseeing in Kathmandu.

Durban Square

De volgende ochtend is koud! Warm en blij met onze nieuwe winterkleding maken we een grote wandeling door de stad. Langs een ontelbaar aantal gebedshuisjes, standbeeldjes, tempels en dergelijke komen we aan Durbar Square, de place to be and see in Kathmandu. Gidsen landen op ons als muggen en we krijgen hen soms slechts met moeite weggeslagen. Het is dan ook geen hoogseizoen hier waardoor er maar weinig toeristen zijn en elke zelf onderrichtte Nepalees u voor wat kleingeld maar al te graag wil onderwijzen. Mooie pleinen, gebouwen, musea, dakterrassen, een 8 jarig heilig meisje dat ze tegen haar zin opsluiten in een vierkant gebouw en dat zich voor de lol van toeristen twee keer per dag moet laten zien. Dat en nog veel meer… absoluut de moeite.

Durban Square

Swayambhunath

Volgende (letterlijke) hoogtepunt: Swayambhunath. Een religieus complex gebouwd om een heuvel ten westen van de stad waar we te voet naartoe gaan. Al snel wordt duidelijk waar ze de bijnaam monkey temple vandaan hebben. Niet helemaal gerust door de gemeenschap apen die ons omsingelt beginnen we aan een beklimming die uit een slechte Indiana Jones film lijkt te komen. Eenmaal boven is het genieten van het prachtige uitzicht over de stad, maar nog steeds oppassen voor geïnteresseerde apen. Een taxiritje in een rijdende brooddoos brengt ons terug naar ons hotel waar we de bus naar Pokhara boeken voor ’s anderendaags. Uiteindelijk zet ik de conciërge van het hotel de volgende ochtend een uur te vroeg uit zijn bed want… onze wekker stond nog op Thais uur. Maar we waren wel op tijd.

Swayambhu
Swayambhu

Hotels, resorts, hostels en guesthouses in Kathmandu, Nepal

Booking.com