Het afgelegen eiland Koh Lipe ligt helemaal ten zuiden van Thailand. Koh Lipe is eigenlijk een natuurreservaat waar m’n normaal niet mocht overnachten, maar de thai hebben hier hun voeten aan geveegd en hebben nu een mooie kostwinning met het toerisme. We hebben grote verwachtingen: afgelegen stranden, nog nooit gezien koraal en vissen, azuurblauwe zee, ongerepte natuur, nog mooier dan koh lanta,… .
Na een uur in de bloedhete zon te wachten op de boot tot men eindelijk beslist te vertrekken, doet de wind op de speedboot serieus goed. Er wordt door iedereen bussen zonnecrème gesmeerd. Deze boottocht is tegelijkertijd ook een daguitstap, het is aangenaam vertoeven op de boot. We hebben er weer een rood-bruin-laagje bij nu. Best geen snorkeltrip morgen om het rode laagje te doen verdwijnen. We boeken de trip voor overmorgen alsook de boot naar Langkawi (een eiland ten noorden van Maleisië). Het visum wordt hier geregeld voor ons, kei goed, dan moeten we geen serieuze omweg langs land maken. Nick heeft ons een gezellig hut-huisje gevonden op het minder toeristische strand. Gezellig, maar zeer warm. Airco kunnen we ons hier qua prijs niet veroorloven, dan maar in een sauna slapen. Electriciteit wordt hier aangevoerd door generators, af en toe valt de electriciteit uit, en dus ook onze ventilator, waardoor telkens een lichte paniek bij ons ontstaat. Ook verlichting is hier ’s nachts miniem. We doorkruisen ’s avonds het eiland met een pillicht in ons hand om op het andere strand een hapje te gaan eten. Het lijkt hier een beetje op een grote kampplaats.

07/03
Uitslapen en schaduw zitten staat vandaag op ons programma. We gaan eens een kijkje nemen aan de andere kant van het eiland. We lopen van boomschaduw tot boomschaduw. Aan de andere kant aangekomen, willen we direct het water in. Het water hier is alleen niet zo verfrissend, de zee is hier echt lauw. We leggen ons in de schaduw. Er komt af en toe wel eens een hond bij op je handdoek zitten, wat verschieten is. Het eiland zit hier vol honden. In de namiddag genieten we van verschillende ice-fruit-shakes op een terras terwijl we carcasonne en shithead spelen. We hebben vandaag nog maar eens gemerkt dat de kinderen hier al zeer snel hun plan trekken en niet snel bang zijn. vb. Spelende kinderen op het strand (3 – 3,5 jaar oud, geen ouders in de buurt), blaffende grollende honden benaderen hen. Ik zou nogal bang hebben en misschien weg lopen. Nee hoor, één van hen loopt naar één van de honden en geeft hem met een tak een geweldige smak op z’n kop. Hond druipt af, kinderen spelen verder. vb. kind van 4 jaar rijdt met 3-wieler met kindje van 1,5 jaar achterop haar fiets. De voetjes van het kleinste kindje raken af en toe de grond, soms tegen de wielen,…. Remmen kennen ze nog niet. Mensen moeten soms omspringen voor hen. Ze rijden zo voor plezier heel dikwijls het padje op en af.

08/03
Vandaag maken we een snorkeltrip. En zoals verwacht is het hier onder water bij momenten echt gelijk in de boekskes. Ik merk tijdens deze zee-tocht nog maar eens dat ik niet naar beneden kan zwemmen. Ik blijf vanzelfs drijven. Hoe mooi het hier onder water ook is, na enkele uurtjes te snorkelen, hebben we het wel gehad,… we varen een dik uur terug met een longtailboat naar ons eiland. We hebben trouwens ook een nieuwe kamer, goedkoper, meer centraal gelegen, iets minder warm en een goede tv met film-post. Bijna hadden we er een huisdier bij. Onze goede vriend puppy-hond heeft ons van de ene kant van het eiland tot aan ons nieuw huisje gevolgd. Aan onze kamer bleef hij mooi voor de deur zitten,… heeeeel lang tot de we de deur voor z’n neus hebben dichtgedaan ocharme. Later kwamen we hem verdwaald tegen in het toeristenstraatje. Buiten het gaan eten hebben we onze kamer niet meer verlaten. (bourne identity, the transporter, voetbal) We krijgen voor de 3de keer op rij een onweer over het eiland. Blijkbaar is dat hier een gewoonte…