Ik zweer dat die moeder en dochter naast mij al afscheid van elkaar genomen hadden en zich daarna volledig op het bidden concentreerden. Niet geweldig leuk om mee te maken, maar iets anders dan je gordel nog wat vaster trekken kan je niet echt doen. Om nog maar te zwijgen over die krijsende kinderen. Ik heb een aantal leuke filmpjes en foto’s gemaakt onderweg (maar niet van de turbulente momenten) en zal deze vandaag of morgen proberen te posten. Tegen alle verwachtingen in toch veilig geland en dan voor de goedkope oplossing gekozen en eerst naar Tawau stad gegaan met de bus om daar een andere bus te pakken naar Semporna. Rechtstreeks vanaf de luchthaven ging niet, alleen een dure teksi (= taxi in’t Malay) Beetje zoals vanuit Arendonk naar Eindhoven rijden via Antwerpen, maar dus wel erg goedkoop. Goedkoop omdat ik hier ben om te duiken en omdat ik wist dat dat een dure onderneming zou worden. De eilanden hier staan in de top vijf (5!) van de wereld om te duiken! Scuba Junkie kende ik van een kennis, daar maar direct naartoe gegaan, 2 dagen met drie duiken per dag en een kamer voor drie nachten geregeld. Prijskaartje 540 + 195 ringit = €185 wat eigenlijk nog best goed meevalt. Mijn kamer is king-size, tv, airco, bureauke, eigen badkamer, wifi,… heel professionele duikshop met supergoed materiaal aan de overkant van’t straat.

Morgen staan mijn eerste drie duiken al op het programma. We duiken op Mantabuan:

“Mantabuan is a volcanically formed and mostly submerged island that is paradise for divers who want to see magnificent coral and with unsurpassed visibility. Located northeast from the ancient volcano of Bohedulang, Mantabuan is one of the best islands in the area for manta rays, especially when the currents pick up. Eagle rays and devil rays can often be found in the blue as well. The real star of Mantabuan though is the black coral.”

Deze avond nog wat werken en daarna iets drinken, gisteren viel ik al werkende op mijn laptop in slaap, zo hard werk ik hier. Of misschien had het iets te maken met die berg die ik beklommen had eerder die dag…


Met dank aan de sponsors van TraxTrapt: