Start in Mae Sai

Mae Sai is het meest noordelijke punt van Thailand en van daar wil ik vertrekken. Niet alleen omdat ik een dwaas ben die altijd het onderste uit de kan wil halen, maar gemakkelijkheidshalve pik ik daar ook nog rap een nieuwe stempel in mijn visum mee zodat ik geen aparte visarun moet doen. Bike on the bus? 50B extra betalen. Geen probleem en 5 uur later zet de VIP-bus mij, mijn bike en een schijnbaar verdwaald koppel als laatsten af aan het busstation van Mae Sai. Nog 7 km tot de grens. Ik weet van mijn vorige visaruns waar ik moet zijn en 20 minuten later ben ik al ingecheckt in een hotel, bijna letterlijk op de grens van Thailand en Myanmar. Overdag is het hier altijd markt, en ’s avonds ook. Ik slenter er eens door, eet een soepke en trek me terug in mijn kamer met een Leo en een zak nootjes voor het einde van de film die ik in de bus was beginnen kijken. Op mijn tvke was niks te zien, alleen sneeuw en een bidzender. Morgen vroeg dag, want de grens gaat al om 7u open.

Mae Sai
De bus naar IAR GNAIHC

Grensoverschrijdend

7.01u en ik ben de eerste klant voor de grensman. Breed lachend verwelkomt hij mij in Myanmar en ik had nog niet eens mijn koersbroek aan. Buiten wat rijstplukkers en rietkappers die dagelijks wisselen van land om gaan te werken is er niet veel volk te bespeuren. Op amper 5 minuten sta ik al terug op Thaise bodem en gaat het Thaise vrouwtje van de immigratie in een deuk als ze mijn Thaise adres ziet. Het is voor mij nog altijd een raadsel waarom, maar daar kom ik nog wel eens op terug. Tijd om te trappen. 17°C dus beginnen met een fleeceke, maar wel op sletsen, want schoenen heb ik niet bij. Het gaat goed en naargelang de uren voorbij gaan stijgt de temperatuur en daalt mijn snelheid. Tussen 8u en 9u was het fris, 9u en 10u aangenaam, 10u en 11u heel aangenaam, maar na 11u begint het al serieus te broeien. Gelukkig had ik toen al een groot deel van mijn rit gedaan. Ik kom dan ook iets vroeger dan verwacht aan in Chiang Rai en neem rustig de tijd om iets te zoeken om te slapen. Al snel vind ik iets waar ik die koude douche kan pakken waar ik al een tijdje naar uitkeek. Na de verfrissing merk ik iets in de spiegel, zo goed voorbereid en dan zien dat ik vergeten was me in te smeren. Een geslaagde vuur-doop.

Chiang Rai
Ochtendnevel
Chiang Rai
Perfecte wegen en geen verkeer
Chiang Rai
Buddha MTB tourtocht (zie links)

Hotels, resorts, hostels en guesthouses in Chiang Rai, Thailand

Booking.com