Twee dagen en 6 duiken verder. Veel meer dan duiken heb ik hier de voorbije dagen dus niet gedaan. De eilanden hier zijn echt een paradijs. Nogmaals, zoals al eerder gezegd, ik heb al best wat mooie dingen in Zuid Oost Azië gezien, maar dit steekt er toch weer bovenuit. Om 8u ’s morgens vertrekt de boot. De eerste dag zat ik samen met een Zweeds gezin, een Fransman en twee Amerikanen. Het gezin was erbij om te snorkelen. Dus drie duiken gedaan die dag van ongeveer allemaal 60 min en het diepste was 34m. Wat we gezien hebben is moeilijk te omschrijven. Koraal in alle kleuren, maten, soorten en vormen. Vissen al net hetzelfde. Schildpadden groot en klein, gewoonweg alles wat tropisch is en niet kapot gaat in water. De volgende dag van’t zelfde, alleen ging ik nu duiken op Mabul. Daar had ik ook verblijf kunnen boeken, maar om alleen in een resort te gaan zitten in een kamer die drie keer zo duur was… Op Mabul weer 3 duiken gedaan en een hoop gekke dingen gezien. We werden ingedeeld in twee groepjes. We = een boot vol toffe Fransmannen en een Columbiaan met de grappige naam Gonzalo. Ik zat in Team Awsome! Geleid door Matt en Luke. De rest was team two 🙂 Allemaal heel plezante mannen, erg goed gelachen, vooral met de Gonzalo. Boven –én onder water!

Ze hebben daar ook een ‘artificial reef’ (door de mens gemaakt dus) dat vol leven zit. Scholen vissen die je omsingelen waardoor het helemaal donker wordt. Opeens weer een schildpad. GIGANTISCH! Zelfs onze duikleider had nog nooit zo’n grote gezien. Een schild van een dikke 1,5m lang zijn we achteraf overeen gekomen. De Gonzalo houdt het op 2m. Tegen het einde van de dag brengen ze je terug naar Semporna waar je je materiaal afwast en het duiken zit erop. ’s Avonds ga ik meestal nog een paar pinten drinken in de bar van de duikshop waar alle toffe mensen/duikers/backpackers samentroepen. Ik zeg een paar pinten, want ook al drinken ze hier Stella, in dit moslimland vragen ze daar €2 voor. Daarvoor krijg je een verzegeld blikje. Snel even naar de supermarkt lopen en een paar halve liters inslagen zit er ook niet in, want ze verkopen gewoon nergens alcohol.

Op dit moment ben ik nog altijd aan’t twijfelen wat ik de volgende dagen ga doen. Het is ofwel een turbulente vlieger terug naar KK en direct naar Jakarta, ofwel een busrit naar nog een andere plaats in Borneo. Reizen is niet gemakkelijk.


Met dank aan de sponsors van TraxTrapt: