Wo-ow, het is al 9.15 als we wakker worden. Ik heb de wekker gewoon afgezet denk. Ons plan was vroeg op te staan… De tempels van Angkor staan op het programma. Overal raden ze aan 3 dagen deze tempels te bezoeken, maar dit lijkt wat te veel voor ons. 1 dag en dan maar vroeg opstaan. Niet dus. We nemen het ons dan ook maar gemakkelijk en reserveren een tuktuk voor een hele dag. (plan 1 was met de fiets). Later zijn we hier hééél blij voor, het wordt een warme dag en de tempels liggen toch wel ver uit elkaar.

Het is altijd aangenaam vertoeven in zo’n tuktuk. Leuk zeteltje, wat sightseeing, lekker windje,… we voelen ons god in Frankrijk.

De tempel Angkor Wat is een hindoeïstische tempel in de Cambodjaanse provincie Siem Reap, en wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempel is een van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het Khmer-rijk. Rond de tempel lag de stad Angkor Wat. De tempel Angkor Wat is gebouwd tussen 1113 en 1145, tijdens de regeerperiode van Suryavarman II(regeerde van 1113-1150), en is de grootste etagepiramide op het Zuidoost-Aziatische vasteland. Het monument van Angkor Wat berust op een bouwstijl die terugvoert op de stichting van de eerste steden en tempels in het gebied. De maximale hoogte van het monument is 65 meter en het beslaat een oppervlakte van 1 km². De onderste etage is 3,2 m hoog en meet 187 bij 215 meter. De middelste etage is 6,4 meter hoog en meet 100 bij 115 meter. De bovenste etage is 12,8 meter hoog en meet 75 bij 73 meter.

De tempels zijn inderdaad indrukwekkend zoals ze zeggen. Maar één dag tempels volstaat voor ons toch wel. Goed ingeschat van ons. Maar ze zijn wel mooi… . Op het einde van de dag waagt Nick zich nog aan een serieuze tempel. Trappen, hoog en stijl, serieus klimwerk, levensgevaarlijk. ’s Avonds gaan we naar de zonsondergang zien op de berg. Het vraagt serieus wat wandel-en klimwerk voor mij, maar geen probleem voor m’n been. Wie wilde genieten van een romantische zonsondergang, kon wel meteen terugkeren. 100-den andere toeristen en Cambodjanen hadden ook dit geweldig idee om op deze plek van de zonsondergang te komen genieten.
Het lijkt een beetje op een bedevaartstocht. Aangekomen op de berg, klimmen we op een serieuze tempel en moeten moeite doen om nog een plaatsje te vinden.
En er komen maar mensen bij en bij. Jeetje. Het moment is daar. de zon gaat onder, iedereen trekt foto’s… de zon is onder, iedereen appaudiseert, de zon is weg, iedereen moet ineens van die tempel af.

’s Avonds gaan we op ons gemakske eten. Nick besteld voor de verandering eens iets met ei en kip. De kip was niet te bespeuren en het ei was één smurrie. Een tegenvaller. Ondertussen voel ik het kriebelen aan m’n voet. We zien niks. 2 minuten later zien we daar overal kevers op de grond. Er vliegt er zelfs één op tafel. (een kever is hier wel 5 cm groot). Het personeel komt ons ter hulp gesneld.
We noemen het restaurant voortaan ‘chez kever’.

Stomiteit van de dag: Nemen we een rugzak mee naar de tempels? Ahja, want dan kunnen we daar water, zonnecrème, muggenspul (nodig voor bij zonsondergang, in Angkor zou malaria zijn)insteken. Later op de dag, Nick wilt zich insmeren, insmeermiddel niet bij. Bij zonsondergang willen we ons insmeren met muggenmelk, niet bij. Ons water was halverwege de dag warm. Heel de dag rondgesleurd met rugzak met niks in. Geen paniek hoor ma, we hebben geen muggenbeten. De drukte achteraf was niet te overzien, maar we zijn toch heelhuids terug thuis geraakt.